tilmeld-3

Rygning på GE

Efterskolerne har et dårligt ry i forhold til at skabe nye rygere. Den tendens vil vi gerne modarbejde på Grejsdalens Efterskole.

Det har tidligere været forbudt at ryge på GE. Den praksis fungerede ikke. Elever, der rø

g, gik ud på sidegaderne og røg der. Med tiden trak de ikke-rygerne med derud, og snart havde vi flere rygere.

På GE er vi gået en anden vej. Og den virker!

Elever, der ryger skal have tilladelse hjemmefra til rygningen – uanset om det er e-cigaret, pibe eller almindelige cigaretter. Med denne tilladelse i hånden må rygerne stå på de fliser, som er afbilledet i dette opslag. Ingen andre end tilladte rygere må komme tættere på fliserne end to meter.

Alle potentielle elever bliver til optagelsessamtalen spurgt til, om de ryger. Hvis de svarer ‘nej’, får de besked på, at det så kommer til at gælde hele det kommende skoleår. Vi forventer altså et ærligt svar helt tidligt i optagelsesprocessen.

Skulle vi mod forventning tage en ikke-ryger i at ryge, så træder afdelingsleder Helle Brorson i karakter. Hun er uddannet rygestop-konsulent gennem Kræftens Bekæmpelse – og hun iværksætter et rygestop for den pågældende elev. Rygestoppet afvikler hun selv eller sammen med vores samarbejdspartnere ved Sundhedshuset i Vejle. Sådan et rygestop er også en mulighed for de elever, som hjemmefra har lov til at ryge.

Fra 2021 er rygeloven blevet justeret, så det nu ikke er tilladt at ryge i skoletiden. Sådan vil det også være på GE. Altså må der kun ryges før morgensamlingen, i spisepausen efter middagen og efter endt skoletid.

Reglerne kort

  • Ingen rygning i skoletiden
  • Snus og vandpibe er ikke tilladt på GE
  • Rygning kræver rygetilladelse inden skoleåret begynder
  • Ingen får automatisk lov at begynde med at ryge i løbet af skoleåret
  • Vi tilbyder ryge-stop enten gennem rygestop-konsulent Helle Brorson eller Sundhedshuset i Vejle. Obligatorisk for opdagede smugrygere.
  • Man ryger kun ét sted på skolen – bryder man reglerne er der “terningekast”
  • Aftale med naboer om billeddokumentation, hvis elever står ved deres huse og ryger
  • Rygning er på GE et tålt forhold